Lime- och dillgravad röding med krassepotatis
En underbar försommarrätt med smak av lime, dill och krasse. Du kan förbereda några dagar innan för att sedan enkelt göra den sista tillagningen.
- 1 kg Rödingfilé
- 3 dl Dill hackad
- 2 st Lime rivet skal
- 1 dl Salt
- 1 dl Socker
- 2 tsk Vitpeppar
- 800 g Potatis kokt, skivad
- 2 msk Mjöl
- 1 1/2 dl Matlagningsgrädde
- 2 1/2 dl Mjölk 3%
- 1 1/2 dl Krasse hackad
Så här gör du
-
Dela rödingen på längden och frys in i 3-4 dygn.
-
Blanda övriga ingredienser och strö lite av blandningen i botten på ett fat. Fatet ska inte vara större än att laxen täcker botten.
-
Lägg ena rödingbiten med skinnsidan på dillblandningen.
-
Täck med lite av blandningen och lägg den andra rödingbiten ovanpå, med skinnsidan uppåt.
-
Strö över resterande dillblandning och täck med plastfolie.
-
Ställ kallt att grava i två dygn.
-
Vänd rödingen minst en gång.
-
Ta upp och skär i fina skivor.
Krassestuvad potatis:
-
Vispa ut mjölet i grädden.
-
Koka upp mjölken och rör i mjölblandningen.
-
Låt koka ca 5 minuter.
-
Vänd ner potatisen och låt den bli varm.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Tillsätt krasse strax innan serveringen.
Fisk som skall ätas gravad, rökt eller rå måste djupfrysas först.